I Katolička crkva u BiH se zalaže za model “političke zajednice”: Biskupi pomozite!

Povodom tribine Igg Socijaldemokrati “Put u EU vodi preko Mostara”
i prijedloga Katoličke crkve u BiH o preustroju BiH u četiri regije!

– komentar –

___

D N E V N I   L I S T

(20.02.2017.)

___

Prof. dr. sc. Mile Lasić:

I Katolička crkva u BiH se zalaže za model “političke zajednice”

Biskupi pomozite!

___

Skoro sam siguran da su do ovog prijedloga katolički biskupi došli zbog žalosnog stanja bh. politike, te uslijed pustoši – opustjelih predjela u BiH, posebice u Bosni, koje su nekad nastanjivali Hrvati, to jest katolici Vrhbosanske i Banjalučke biskupije♣

 

 

M O S T A R – Nisam ni vjernik ni nevjernik, nego agnostik, onaj koji sumnja ili ne zna, što ponajbolje priliči i mojoj struci i godinama, ali sam po povratku u BiH uvijek pažljivo osluškivao što poručuju bh. biskupi, pa i u vezi ustavnog-pravnog i administrativno-teritorijalnog preustroja BiH. A kad sam bio članom Ekspertne skupine za promjenu Ustava Federacije BiH nisam tražio razgovor ni s jednom političkom strankom, nego samo s par bh. vodećih intelektualaca i jednim katoličkim biskupom u Sarajevu, da mu ne spominjem ime i ne uvaljujem ga u nevolje. Povodom njihova aktualnog priopćenja prosto sam tim slijedom u obvezi kazati kako se u njihovoj aktualnoj poruci krije i mogući rasplet bh. rošomona.

 “Politička zajednica”

Skoro sam siguran da su do ovog prijedloga katolički biskupi došli zbog žalosnog stanja bh. politike, te uslijed pustoši – opustjelih predjela u BiH, posebice u Bosni, koje su nekad nastanjivali Hrvati, to jest katolici Vrhbosanske i Banjalučke biskupije. Razložno je sumnjati, naime, da su i katolički biskupi došli implicite do koncepta “političke zajednice”, prijedlogom o četiri moguće regije u BiH koje bi bile utemeljene sukladno modelu jednakopravnih građana svih bh. konstitutivnih naroda (ko-nacija) i tako da barem u jednoj od njih svaka bh. ko-nacija ima relativnu većinu, pažljivim iščitavanjem literature koja je mene izravno dovela do skoro istog prijedloga.

O njemu sam u osnovi govorio i na tribini Igg Socijaldemokrati u Mostaru – “Put u EU vodi preko Mostara”! Kao što čitatelji već znaju govorio sam o nužnosti transformacije “etničke nacije”, u našem slučaju njih tri, u “političke zajednice”, pa sam u tom kontekstu tijekom tribine ustvrdio, između ostalog, da je i “treći entitet” floskula za zamajavanje, pri čemu nije posve jasno komu više odgovara, onima koji ga zagovaraju ili oni koji plaše građane njime.

Poslije tribine prišlo mi je, pak, troje mladih doktoranata FPN-a u Sarajevu i pitalo da li se moj izloženi koncept transformacije “etničke nacije” u “političku zajednicu” preklapa s konceptom regionalizacije BiH. Objasnio sam da se u biti savršeno preklapa i dopunjuje, samo što je to tek na dnevnom redu u procesu pristupanja BiH Europskoj uniji, ako bude uopće bilo takve rabote!

 “Ljevica” i “Desnica”

Privest ću kraju ovu crticu primjedbom kako je i KC i mene do naših, moguće je, veoma komplementarnih prijedloga dovela “nepodnošljiva lakoća” ignoriranja nepredvidljive bijedne stvarnosti u BiH, odnosno olaki govor naših “trumpova” o njoj, te njihova rješenja za BiH koja to nisu. Uslijed silnih neznanja bi ovi “s desna”, uistinu, najradije pravili čisti aparthejd u dijelovima BiH pod svojom kontrolom, dok bi oni “s lijeva”, naduti i nikakvi kakvi već jesu, nesvjesni da su “pročitani” i da im je vrijeme isteklo, i dalje najradije borili iz udobnih pozicija u Sarajevu istovremeno i za multietničke regije i protiv “etničkog principa” u višenacionalnoj zemlji. Uostalom, o tomu sramotno svjedoče i njihova lobiranja u EP-u, pa sam ih morao u Kosači ismijati.

Upravo zbog takvih sam i uvjetovao moju podršku Igg Socijaldemokratama: zahtjevom da se razlikuju i od “Desnice” i od “Ljevice”, da budu i bošnjačka i srpska i hrvatska stranka, kako bi bili i bosanskohercegovačka! Biskupi pomozite!

Dnevni list, 20. veljače 2017.

♣ Post Scriptum:

Nažalost, ispostavilo se kako ni sami biskupi ne vjeruju više svom prijedlogu iz 2005. godine!

O tomu je prije par dana progovorio kardinal Vinko Puljić u razgovoru za BHRT.

Ali, držim i dalje do biskupskih prijedloga i mišljenja, te ni na koji način ne želim sudjelovati u niskim hajkama koje se ovih dana vode protivu biskupa KC u BiH!