Papa Franjo: Crkva nije politička stranka

Misija / Radio Vatikan

Papa Franjo: Crkva nije politička stranka

 

”Katolik se ‘mora’ baviti politikom hrabro služeći općem dobru, i ne prepuštajući se iskušenju korupcije. Naprotiv, ničemu ne služi osnivanje stranke u kojoj su isključivo katolici”, stajalište je pape Franje koje je izrazio na susretu s članovima Zajednice kršćanskoga života i Misionarske lige talijanskih studenata, odnosno kršćanskoga pokreta mladih koji se bavi odgojem za dragovoljstvo.

Podsjetimo, oba ta tijela djeluju pod okriljem Družbe Isusove. U Dvorani Pavao VI. papa je Franjo u srijedu 29. travnja odgovarao na pitanja nazočne mladeži, kojih je bilo oko 5000, o brojnim temama iz društvenoga i crkvenog života.

”Politika je uzvišeni oblik ljubavi, rekao je Pavao VI., ali pogled politike u ovo globalizirano doba, mnogo je zemaljskije, funkcionira s ‘božanstvom novcem’ koje je stavljeno u središte svega. Nisu u središtu muškarac ili žena, nego novac. A sve ono što ne služi tom ‘bogu novcu’, odbacuje se”, istaknuo je papa Franjo.

Posebno je bio istaknut posljednji Papin odgovor, na pitanje 30-godišnjaka Giannija, zauzetoga u dragovoljstvu i politici, koji je od Pape tražio pomoć kako da mlađima objasni da je težnja za ”privatnim dobrom“ na prostoru ”općega dobra“ preziranje politike.

”Neki kažu da valja ustanoviti katoličku stranku”, kazao je Papa i odmah upozorio: ”Ali, to nije pravi put. Crkva je zajednica kršćana koja štuje Oca, ide putom Sina, i prima dar Duha Svetoga. Nije politička stranka. Stranka u kojoj su samo katolici nije potrebna, i neće imati sposobnosti saziva, jer će raditi ono na što nije pozvana (…) Ali, težiti općem dobru ne popuštajući korupciji, prema Papinim je riječima svakodnevno mučeništvo.

Papa je Franjo odgovarao opširno i improvizirajući, stavljajući na stranu dvije stranice unaprijed pripremljenoga govora. Napomenuo je da i za Papu postoji ”opasnost“ da vjeruje kako može dati odgovor na sve, dok to može samo Gospodin.

U prvom je odgovoru govorio o licemjerju prekrivenom dobrim osjećajima, koje se uvlači i među kršćane. ”Govori se o zatvorima, jednim od najružnijih periferija, i o solidarnosti prema zatvorenicima”, primijetio je Papa te pritom potaknuo sve da priznaju da, ”ako nismo završili u zatvoru, to nije zbog osobne vrline, nego zato” – kako je rekao – ”što nas je Gospodin uzeo za ruku”.

”Ne može se ući u zatvor govoreći: ‘dolazim ti govoriti o Bogu, kako bi ti bio strpljiv, jer ti si iz niže klase, grješnik si’. Ne!”, rekao je papa Franjo. ”Ja sam više grješnik od tebe, i to je prvi korak. (…) Kada idemo propovijedati Isusa Krista ljudima koji ga ne poznaju, ili koji imaju život koji ne izgleda moralan, imamo misliti da smo mi veći grješnici od tih ljudi, jer ako nisam pao u tu situaciju, to je zbog Božje milosti”, istaknuo je Franjo te dao duboko kršćanski savjet kako se obratiti zatvoreniku.

”Ne treba mu ništa govoriti. Valja uzeti njegovu ruku, pogladiti ga, plakati zajedno s njim ili s njom… Valja imati osjećaje Isusa Krista. Približiti se srcu koje trpi. (…) Često ne možemo ništa reći, jer bi i jedna riječ bila uvreda. Važne su geste; one – prema Papinim riječima – pokazuju ljubav. Ti si osuđen na doživotni zatvor, ali ja s dijelim s tobom taj dio života. To je sudjelovanje s ljubavlju, ništa više. To znači sijati ljubav”, istaknuo je Papa.

Jedna ga je djevojka upitala kako se mlada osoba danas može nadati. Papa se Franjo složio s njom da je nada koja dolazi od udobnoga, mirnog života, nada ”iz laboratorija“.

”Uvijek postoji nešto što razočara nadu, a tako se ne može… Ali, istinska je nada dar Božji, ona nikada ne razočarava. Nada je krjepost poniznih”, istaknuo je papa Franjo, ”jer, imamo se učiniti vrlo malenima kako ne bismo vlastitim ponosom bacili sjenu na Boga. Poniznu nadu možemo bolje svjedočiti ako naučimo služiti drugima; a za to je potrebna velika osjetljivost. Kako se može pomoći gladnoj djeci?”, upitao se Papa.

”Ili onima koji te, kad ih pogladiš udare, jer u svojem domu vide oca koji tuče majku? Odgovor je sljedeći: valja uvijek poštovati dostojanstvo drugih”, istaknuo je, među ostalim, papa Franjo u dugom razgovoru s članovima Zajednice kršćanskoga života, među kojima je bila i jedna skupina iz Hrvatske.

Slobodna Dalmacija / Autograf.hr, 03. svibnja 2015. godine